Soderbergh’s Parking Plan Was Adopted by City

Share Story
Facebook
Twitter
RSS
Instagram

It is a joy to walk through the George Wolfberg Park at Potrero. Ever since it opened on December 10, it has rapidly become a place to meet other residents for a gentle passage in the Canyon – an area that had been closed to the general public for decades.

Gustaf Soderbergh

Resident Gustaf Soderbergh, played a vital role in this park’s opening. Without his help, this park might not have met the parking requirements set forth by the Coastal Commission – and still be closed.

As 2022 draws to a close, CTN would like to acknowledge this Palisadian, who has yet to be recognized for his valuable contribution.

Soderberg’s work stems back to January 2008. That year the Potrero Canyon Citizens Committee presented a plan to the City that endorsed a passive-recreation park that stretched from Frontera to Pacific Coast Highway.

After numerous community meetings and feedback from residents, the committee nixed any additional parking at the bottom of Potrero, which meant that more parking had to be added at the Palisades Recreation Center.

The Coastal Commission asked for an additional 10 to 30 spaces as a condition for constructing the park.

A member of the Park Advisory Board, Soderbergh, the founding principal of Van Tilburg, Banvard & Soderbergh, an architecture, planning and urban design company, presented a plan to add 30 parking spaces to satisfy requirements for Potrero.

At a July 2014 Park Advisory Board adopted Soderbergh’s plan that would allow for the increased spaces to be constructed without sacrificing any trees or play areas.

That plan included 17 new spaces configured at the center island in front of the Rec Center building and the remaining spaces to be added by relocating the sidewalk from the library to the playground further west.

Then, Norman Kulla, senior counsel to Councilman Mike Bonin, explained that as part of the Coastal Commission’s Potrero Park conditions, 10 to 30 parking spaces needed to be added in proximity to the park. Kulla felt that the Soderbergh Plan satisfied those that requirement, which means construction money for the parking lot would come from Potrero Park funds.

Initially, some parking spaces were going to be cut into the round island in front of the gym, while allowing the five existing pine trees to stay in place.

Then the prolonged drought and lack of watering resulted in the stone pine trees dying in front of the Rec Center and the trees were cut down in 2016.

This enabled Soderbergh to rethink the island, turning it from more of a circle into a triangle. His updated plan provided additional parking spaces, a sidewalk (with crosswalks), a place for two mature trees, and benches that will offer a safe place for kids to wait for rides, while maintaining a way to “circle” in front of the Rec Center to pick up kids.

The plan added 28 net spaces to the parking lot and Soderbergh worked with L.A. City’s Pedro Garcia, who was overseeing Potrero Canyon construction. Ultimately, it was Soderbergh’s plan that was adopted by the City.

Soderberg found out that Potrero Canyon Park funds would only pay for part of the resurfacing of the parking lot and the addition of the spaces (in his plan) and alerted the PAB Board. In January 2022, the Board said they would send a letter to the City asking for the entire lot to be repaved. That lot has not been paved, yet.

Ultimately, it was Soderbergh’s clever use of space and his plan that allowed the needed parking for the George Wolfberg Park at Potrero Canyon.

It was Gustaf Soderbergh’s design that added the needed parking, required by the Coastal Commission for the George Wolfberg Park, at the Rec Center parking lot.

(Editor’s note: CTN nominated Soderberg for a Pacific Palisades Community Council Sparkplug. He was a volunteer, who spent years on the Park Advisory Board, and stepped up to construct a parking plan. He then met with city officials to see that it was adopted. One of the qualifications of a sparkplug is having an idea and an effort that results in an original contribution to Pacific Palisades that benefits the community.)

This entry was posted in Community, Parks. Bookmark the permalink.

5 Responses to Soderbergh’s Parking Plan Was Adopted by City

  1. Maryam Zar says:

    many thanks to Gustav Soderberg for his endless contributions to the opening of the park and to Melinda, his wife, for all that she does for our community and beyond.

  2. Ralph Gidwitz says:

    By all means. Soderberg has performed and acted far beyond and above what a normal citizen would do and his efforts redound to all or our benefit!!!

  3. Stephanie says:

    Our family of four plus two leashes dogs, parked and walked into the new park. We were pleasantly surprised and so pleased to see families pushing strollers, youngsters on bikes and everyone so positive and happy. What we did not expect were sprinklers over watering and completely flooding portions of the trail creating an impassible section of terrible mud. Everyone had to turn around it was not possible to wade through it . The sprinklers were washing away top soil and the creek bottom was fully flowing with sprinkler runoff. What a waste of water during a drought and a day before expected rains.

  4. carol P sanborn says:

    Bravo, Gustaf! Thank you for your time and effort shared with our community.
    The Sanborn Family

  5. Sue says:

    Stephanie,

    Any time a new irrigation system is put in – even in a yard, it has to be adjusted. One of the people on the Potrero Committee was walking the park and I know he alerted the city so it can be adjusted.

    Additionally, even drought tolerant plants when first installed need to be watered to get established.

    Interestingly enough–take a look at rainfall records for this area–this isn’t our driest season.

    Sue

    Sue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *